Selecteer een pagina

Herinrichting Jopie Huisman Museum

 

Jopie Huisman zou in 2022 honderd jaar zijn geworden. En ter ere van dat jubileum hebben we het museum rigoureus verbouwd. Een volledig vernieuwd entreegebied en een nieuwe vaste presentatie.

Ons uitgangspunt was het terugbrengen van de architectuur. Het gebouw heeft een heel strak ritme met een mooie combinatie van verschillende materialen, waaronder bakstenen muren en stalen bogen. De ruimtes zijn symmetrisch opgezet met gelijke volumes.

Door het weghalen van alle tussenwanden ontstond er direct helderheid, de vorm van het gebouw werd weer zichtbaar. Doordat we vervolgens de ruimte vanuit die symmetrie zijn gaan opbouwen is dit nog eens versterkt.

Het nieuwe entreegebied van het Jopie Huisman Museum is ruim opgezet, toegankelijk en flexibel. Bij binnenkomst sta je direct oog in oog met een medewerker. Dit past bij het gastvrije karakter van het museum; je komt in ‘Jopies kathedraal’ en zo wordt je ook ontvangen. Doordat we het nieuwe kassameubel centraal in het museum hebben geplaatst hebben de medewerkers zicht op de winkel, café, tijdelijke én vaste presentaties. 

Door het creëren van een tochtportaal is het nieuwe entreegebied een stuk aangenamer en bovendien past dit bij de verduurzaming van het museum, waar ze enkele jaren geleden mee zijn begonnen.

De vaste presentatie wordt gekenmerkt door uitgesproken kleuren die passen bij de verschillende thema’s. Doordat de kleurstelling in alles is doorgevoerd, ontstaat er een duidelijk verschil tussen ‘drager’ en ‘object’. Hierdoor ontstaat er, ondanks de kleuren, rust en helderheid in de presentatie. 

Opdrachtgever: Jopie Huisman Museum
Project: Herinrichting Museum
Jaar: 2022

 

 

 

 

STUDIO PUBLIC

Koninginnegracht 65
2514 AG Den Haag
 
Koningslaan 23
3583 GE Utrecht
 
info@studiopublic.nl
+31 (0) 6 48 50 09 37