Selecteer een pagina

# Onze Ambassade – Candize Breitz

maart 22, 2019

De voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout, is voor de periode van een jaar in gebruik bij West Den Haag en Anna Vastgoed & Cultuur. Het letterlijk en figuurlijk gesloten gebouw van Marcel Breuer is nu toegankelijk voor publiek. De hekken en de Pollers zijn weg. Het Auditorium en de bibliotheek zijn zeer de moeite waard. Er zijn rondleidingen (zie website) en een deel is nu in gebruik voor tentoonstellingen. Momenteel is er onder andere een video presentatie van Candize Breitz.

Tekst van de website van West: ‘Hoe werkt populaire cultuur? Wie bepaalt waar we naar kijken en hoe we onze opinies vormen? Steeds wijder verspreid populisme maakt dat we weinig kritisch naar de wereld kijken en we steeds minder morele verantwoording afleggen. Door internet, social media en televisie worden continue meningen voor ons geformuleerd. We consumeren en zijn soms blind voor wat er werkelijk in de wereld speelt. Met het 7-delige videowerk ‘Love Story’ confronteert Candice Breitz ons met de harde waarheid van de grootste humanitaire catastrofe op dit moment: de mondiale vluchtelingencrisis.

Candize Breitz:

‘Love Story’ is gebaseerd op zes verhalen van mensen die hun thuisland ontvlucht zijn. We zien twee bekende Hollywood-acteurs, Julianne Moore en Alec Baldwin, in een dynamische film van 73 minuten verhalen van anderen vertolken. Persoonlijke geschiedenissen over oorlog, geweld en schrijnende ongelijkheid. Soms, echter, vallen ze uit hun rol. Daaropvolgend horen we, in zes achterliggende kamers, middels video-interviews de echte verhalen van de vluchtelingen: José Maria João, Mamy Maloba Langa, Sarah Ezzat Mardini, Luis Ernesto Nava Molero, Farah Abdi Mohamed, Shabeena Francis Saveri. De confrontatie is groot, want dan pas merk je, als toeschouwer, hoe achteloos we omgaan met het levensverhaal van een ander. Wanneer wordt een film de werkelijkheid? Breitz maakt de kijker op zeer geraffineerde wijze onderdeel van de installatie.’
Literatuur: De afgelopen jaren zijn er veel boeken verschenen met het perspectief van de vluchteling. Dave Eggers, ‘Wat is de Wat’. Tommy Wieringa ‘Dit zijn de namen’ maar ook ‘Amerikanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie. In de nieuwe roman van Ilja Leonaard Pfeijffer ‘Grand Hotel Europa’ vertelt Abdul zijn verhaal nog op een heel andere manier.

Mijn Ambassade: Mijn herinnering gaat terug naar 1968, de Vietnam demonstratie waar de leus ‘Johnson Moordenaar’ werd gescandeerd. De oorlog in Vietnam zou nog tot 1975 doorgaan.

Tentoonstelling Candize Breitz tot 12-05-2019

http://www.westdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/19_02_Candice_Breitz