Selecteer een pagina

Reflecties: Kusama, Kapoor

maart 28, 2019

Spiegels zijn veel door kunstenaars gebruikt om een beeld van zichzelf of de omgeving te creëren. Tijdens mij verblijf het afgelopen jaar in de VS kwam ik verbazend vaak glanzende objecten tegen. Deze week kreeg ik een mailtje over een nieuwe beeld van Kapoor in NY. Hierbij een beperkt overzicht van de glimmende voorwerpen.

Bollen

In 1966 presenteerde Yayoi Kusama haar ‘Narcissus Garden’ op de Biënnale van Venetië. Een installatie van zilverkleurige ballen, ‘hors concours’ op het gras voor het Italiaanse paviljoen, de bollen waren toen nog van plastic en Yayoi verkocht ze voor 1200 lire, geheel tegen de zin van de organisatie.  In de jaren hierna heeft ze deze performance vaak herhaald, onder andere in de vijver van ‘The Glass House’ van Philip Johnson. Het afgelopen jaar presenteerde MoMA PS1, Rockaway! at Fort Tilden de installatie opnieuw, 800 RVS bollen elk met een doorsnede van 30 cm in een verlaten fabriek.

Gerhard Richter toont zijn ‘Kugels’ in museale ruimtes en zijn 6 Grey Mirrors (Dia Beacon) hierdoor ontstaat  een gereflecteerd beeld  dat overeenkomst heeft met zijn schilderijen.

Boon

In het millennium park in Chicago staat een sculptuur van Anish Kapoor ‘Cloud Gate’ in de volksmond ‘The Bean’. Een werk dat de omgeving en de wolken reflecteert. The museum of Fine Arts in Houston heeft zijn eigen Boon en ook New York volgt. Deze Boon komt bij de entree van het door Herzog & de Meuron ontworpen appartementencomplex, 56 Leonard Street.

Voor De Pont in Tilburg staat ook een werk van Kapoor ‘Sky Mirror’, een getordeerde spiegel. Het is een verwarrend beeld. Door de draaiing weerspiegeld de sculptuur alleen de lucht.

Foto’s:

Yayoi Kusama, Narcissus Garden, 1966

Yayoi Kusama, Narcissus Garden, 2018

Gerhard Richter, Kugel III, 1992

Gerhard Richter, 6 Grey Mirrors, 2003

Anish Kapoor, Cloud Gate, 2004-2006

Anish Kapoor, Rendering Bean Sculpture, 56 Leonard St. NY

 

Museum Voorlinden: Yayoi Kusama, tot 1-9-2019