Selecteer een pagina

Ruimtelijk visualiseren; schets of levensecht?

februari 19, 2019

3D tekenprogramma’s worden steeds beter en makkelijker in gebruik. Voor product visualisaties is dit al langer het geval, maar ook het renderen van interieurs is een kwestie van uren geworden, geen dagen. Daarnaast komt er ook een steeds groter aanbod van 3D modellen online beschikbaar die je gemakkelijk in je eigen tekening kan verwerken, met structuur en al. Hierdoor kan je in veel minder tijd een levensechte visualisatie maken. Toch werken veel ontwerpers nog met Sketchup-achtige visuals, die ver van de realiteit blijven. 

Maar wat is nu beter?

Een veelgehoord argument vóór vereenvoudigde schetsen is dat je met levensechte visualisaties geen ruimte voor ‘eigen interpretatie’ laat. Klopt zeker, maar wil je dat wel? Als het ontwerp goed in je hoofd zit, is dat hetgeen dat je wil overdragen aan de opdrachtgever, toch?

Een ander argument is dat er teveel over de details gediscussieerd wordt, in plaats van over de hoofdlijnen. Hier ben ik het volledig mee eens, maar dit is op te lossen in de opbouw van je presentatie. Wij beginnen altijd met plattegronden, de visualisaties komen het laatst. Dat heeft twee voordelen; ten eerste kan je beginnen met het bespreken van de basisprincipes, zoals inhoud en gebruik. Ten tweede bewaar je het beste voor het laatst en hou je de aandacht tot het einde van je presentatie vast.

Een bijkomend voordeel van realistisch visualiseren is dat je in een vroeg stadium heel goed moet nadenken over de consequenties van het ontwerp, maar ook over materialisatie. Vaak zie je dat ontwerpers die schetsmatig beginnen, ook in het eindresultaat de details niet onder controle hebben gekregen. Dat is zonde, want je kan juist in die eerste fase een voorsprong nemen in het proces. Bijstellen van je ontwerp kan altijd. Gewoon een kwestie van goed en open communiceren.

Begin met een vlekkenplan

Wat wij vaak doen is in een heel vroeg stadium alleen een vlekkenplan bespreken. Daarmee zit je inhoudelijk op één lijn met de opdrachtgever en voorkom je verassingen in de volgende presentatie, waar vaak veel tijd in zit. Daarnaast vergroot je de betrokkenheid en voorkom je veel werk voor niets.

Realistisch perspectief

Wat wel essentieel is bij het visualiseren is dat je een realistische perspectief neemt. Het is in 3D programma’s makkelijk om de ruimte veel groter te laten lijken dan dat deze in werkelijkheid is, maar dat leidt natuurlijk tot teleurstellingen achteraf. 

Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn