Selecteer een pagina

Louisiana, Denemarken

april 16, 2019

Het Museum of modern art Louisiana in Humlebæck ligt aan de Sont, 40 km ten noorden van Kopenhagen. Sinds de opening in 1958, het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Lag de focus in de begin jaren nog op Deense kunst, al snel werd het internationaler.

Louise, Louise, Louise

Het museum is gevestigd in een negentiende-eeuwse Landhuis. Dit eigendom van koninklijke jachtopziener Alexander Brun. Hij vernoemde in 1855 het landhuis naar zijn drie achtereenvolgende echtgenotes, die allen de naam Louise droegen. De opricht van het museum Knud Jensen besloot de naam in ere te houden.

De Natuur

Door de ligging en vooral ook door de subtiele architectuur is het een van mijn favoriete musea. Na de opening in 1958 is het museum, door verschillende architecten keer op keer uitgebreid. Alle zalen zijn binnendoor verbonden, nergens blokkeert de architectuur het zicht, misschien wel de helft van de ruimtes zijn ondergronds. Je voelt nog altijd verbondenheid met de natuur.

De collectie van het museum is een internationaal overzicht van de naoorlogse moderne kunst. Een deel hiervan wordt getoond in d permanente opstelling. Gelijktijdig zijn er altijd verschillende wisselende tentoonstellingen, momenteel een overzicht van Pipilotti Rist, Werk van Lui Xiaodong een Chinese kunstenaar die op lokatie in Groenland heeft geschilderd en een eerbetoon aan Dea Trier Mørch een feministe van het eerste uur.

Foto 1 Landhuis en verlichting van Pippilotti Rist – Afasia

Foto 2 Alicija Kwade – Pars Pro Toto, Pippilotti Rist – Afasia

Foto 3 Pippilotti Rist – Afasia